reede, 7. aprill 2023

Suur Reede 07.06.2023

Suur reede on riigipüha ja puhkepäev. Samuti on riigipüha ja puhkepäev ülestõusmispühade 1. püha, mis sel aastal on pühapäeval, 9. aprillil.

SUUR REEDE - rahvakalendri järgi üks mõjukamaid nõidumisaegu ehk sobiv päev pisimaagiaks ja eelseisva aastapoole mõjutamiseks. Kristliku kultuuriruumi oluline püha suur reede on otsapidi olemas ja esindatud ka meie rahvakalendris - seda päeva kasutati kõikvõimalikuks pisimaagiaks ja eelseisva aastapoole mõjutamiseks.
Suure nädala kesksemad pühad on suur neljapäev ja reede. Kogu nädalat palmipuudepühast lihavõtteni nimetatakse suureks ehk vaikseks nädalaks. Mõlema päeva kombestik on suuremalt jaolt sarnane. Kehtib juba nädala nimetuses peegelduv vaikusenõue ja keeld müra teha või kärarikkaid töid ette võtta, sest muidu on oodata piksekahju.

Suurel reedel oli oluline karjanõidus ja üldse igasugune nõidus. Püüti oma karjale piima, samuti võid juurde nõiduda, korjates võõra karja jälgi, hüüdes kõrgemalt kohalt piimatulu juurde või kasutades muid maagilise ülekande võtteid. Käidi ka salaja võõraid lehmi lüpsmas või lambaid pügamas - selliselt saadud piim ja vill olid tulu allikad, viimane tagas heade rõivaste saamise, seda sai kasutada kalapüüginõiduseks, mõjusa vahendina kohtus võitmiseks. Õunapuid suitsutati või visati neile valge/punane riie üle, et õunasaaki suurendada.
Keelatud oli kära ja müra tegemine: puuraiumine, ehitamine, kangakudumine, pesupesemine, kuid ka pillimäng, tantsimine ja laulmine, samuti küllaminek. Otse loomulikult ei tohtinud midagi majast välja anda.
Suurel reedel tuli valvata, et lind ära ei petaks, st söömata ei tohtinud hommikul välja minna. Lõuna-Eestis oli keelatud põrandate pühkimine - soetab kirpe.
Rahvakalendris rõhutati päeva pühadust ja keeldu töötada.Majapidamisest ei tohtinud midagi välja laenata, et mitte loovutada oma majapidamise õnne.
Kestis paastuaeg. Toiduks valmistati kruubiputru, herneid ja ube, samuti kaerakilet. Setude toidulaual oli kala, naereid, marju ja õunu.Kristuse kannatusnädal. Suur reede tähistab Kristuse ristilöömist ja surma. Suurele reedele järgneb vaikne laupäev.
Nimetus reede tuleneb muinasskandinaavia viljakusjumalanna Freyja nimest. Reedet peeti kõige halvemaks nädalapäevaks juba keskajal kogu Euroopas. Esiteks oli tegemist paaritu päevaga, teiseks oli see mitmete ususündmuste tõttu neetud ja halb päev: suur reede ehk Kristuse surma, kuradi taevast allaviskamise päev jm.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar