teisipäev, 21. detsember 2021

Toomapäev! 21.12.2021

Toomapäeva eelõhtu, s. o. 20. detsember oli keskajal Tallinnas traditsiooniline aastamaksu kogumise aeg. Ei ole täpselt teada, millal kujunes maksukorjamisest välja selline suurejooneline rituaal, mida tunti 18. sajandil, ning millal hakkasid raehärrad seda õhtut tähistama ühise pidusööminguga. Üks varasemaid teateid toomalaupäeva söömapeost pärineb aastast 1519, kui raele osteti leiba, ingveripulbrit, praeliha, kalamarja jms.

Rae toomalaupäeva õhtusöögi arve 1725


Nagu öeldud oli Toomapäeva laupäev Tallinnas aastamaksu tasumise tähtajaks. Aastamaksu maksid ainult linnamüüride sees omaenda majapidamist omavad elanikud varanduse suuruse järgi. Sealjuures pidi maksukohustuslane ise maksu suuruse kindlaks määrama ja seda vandega kinnitama. Maksust olid vabastatud vaimulikud, raeteenistujad ja raekäsitöölised, kui neil ka oli linnas oma majapidamine. Raeliikmed ise pidid aastamaksu tasuma. Võibolla on sellest ajas on pärit uskumus, et jõuluajaks peab kõik võõrad asjad, laenud jms. tagastama, võlad ära tooma ja ehk siis ka maksud ära maksma.

Toomalaupäeva rituaalid hõlmasid mitmeid tegevusi. Esmalt käisid nii raad kui ka gildivennad Püha Vaimu kirikus jumalateenistusel. Pärast seda liiguti Raekoja platsile, kus olid üles rivistatud linna suurtüki- ja jalaväekompaniid. Rae ja gildide protsessiooni saatis trummipõrin ning sõdurid andsid linna lippu lehvitades gildivendadele au. 1725. aasta arve näitab, et tänuks selle eest jagas raad sõduritele õlut ja viina ning kala ja leiba. Pärast protsessioonis osalenute rivistust raekoja ees siirdusid raeliikmed raekotta, gildivennad läksid aga gildimajja. Hilisel pärastlõunal läks rae käskjalg gildivendi raekotta kutsuma. Viimased saabusid kohale tõrvikutega rongkäigus, raekoja juures paluti mõningaid gildivendi majja sisse astuda. Raekojas andsid vennad linnaisadele üle oma maksu, seejärel õnnitleti üksteist pühade puhul, võeti istet ning raad pakkus külalistele juua. Just selleks otstarbeks varus raad suures koguses kanget õlut. Pärast õllemaitsmist siirdusid gildivennad tagasi gildimajja, raekojas aga algas raehärrade söömapidu. Tähtis koht selle päeva rituaalides oli linnavaestele annetuste tegemisel. Ilmselt on arve lõpus viidatud korjanduse puhul tegu nimelt vaeste heaks korraldatud rahakogumisega.



Talve algus! 21.12.2021

Kaunist talve algust!

See aasta on talve algus teisipäeval 21. detsembril kell 17.59



pühapäev, 5. detsember 2021

Rõõm ja Ilu Jõuluplatsi avamine Viljandis! 05.12.2021




Täna, 05 detsembril muutus Viljandi Vabaduse plats advendiajaks jõuluplatsiks!  
Jõulutuled, jõulumuusika, soe jook ja piparpontšikud, lõke, sepp ja hobused!
Suure kuuse ehtime, kaunima jõuluehte valmistamine!
Kaks Villemit pakuvad sooja jooki ning mõnusaid ampse.
Sepaga saab meisterdada õnnenaela või õnnemünti 5 euro eest.
Hobuvankriga saab teha tiiru 3 - 5 euro eest.
Tori hobusega, meie pärandiga, saab teha tiiru 3 euro eest.
Vaatamata krõbedale talveilmale oli tõeliselt meeldejääv päev!





 

laupäev, 4. detsember 2021