pühapäev, 31. oktoober 2021

Üleminek talveajale 31.10.2021



Talveajale keeratakse kella oktoobri viimasel pühapäeval kell 04:00 Eesti aja järgi (31. oktoober 2021 ehk laupäeva öösel vastu pühapäeva)

Talveajale minnes keeratakse kella üks tund tagasi ehk kellakeeramisele järgnev päev on üks tund pikem.



laupäev, 30. oktoober 2021

Halloween! 31.10.2021


Halloween on läänekristliku pühakutepäeva eelõhtul 31. oktoobril tähistatav kalendritähtpäev. Ajaloolaste arvates on selle juured tõenäoliselt paganlikes ja keldi rituaalides. Halloween on eriti populaarne Põhja-Ameerikas.


Kõrvitsalaternaid hakati tegema alles Ameerikas, sest kõrvits on Ameerika päritolu taim ja varem neid Euroopas ei tuntud

Iirlased ja šotlased hakkasid pimedal ajal oma kodudest eemale peletama Ihnuskoi Jacki ja teisi ringi kondavaid kurje vaime uste juurde või akende peale asetatud juurviljalaternatega, mille sisse olid lõigatud hirmsad näod.



Liigutakse ringi kostümeeritult. Lapsed "kollitavad" naabreid, seades neid valiku ette: "Komm või pomm?", inglise keeles "Trick or treat?" Triki (trick) all mõeldakse mingit vempu. Kui naaber on külaliste tulekuks valmistunud, jagab ta komme või raha. Kui aga keeldub, võib ta mingi vembu või trikiga arvestada.