pühapäev, 9. mai 2021

Euroopa päev 09.05.2021

 


Euroopa päev on iga-aastane tähtpäev, millega pühitsetakse rahu Euroopas ja Euroopa ühtsust. Seda tähistab Euroopa Nõukogu 5. mail, Euroopa Liit 9. mail ja Ukraina mai kolmandal laupäeval. Euroopa Nõukogu Euroopa päev on ühtlasi Euroopa Nõukogu asutamise aastapäev. Seda nimetatakse sallivuse, inimõiguste ja Euroopa integratsiooni päevaks.








Emadepäev! 09.05.2021

 Kallid, armsad, tublid, töökad, lahked, hoolivad, sõbralikud Emad! See päev on täna teile! 



Emadepäev on Eestis mai teisel pühapäeval. Emadepäeva tähistati maailmas esimest korda 10. mail 1908 Ameerika Ühendriikides Lääne-Virginias Graftoni kirikus. Eestis tähistati seda päeva esimest korda 1922. aastal Uderna koolis piduliku koosviibimisega, mille organiseeris Naiste Karskusliit Helmi Mäelo algatusel. Üle-eestilisena tähistati seda päeva aasta hiljem, 3. juunil 1923. Emadepäeva tähistamine kogus populaarsust ja seda tähistati kuni 1940. aastani. Uuesti hakati Eestis emadepäeva tähistama 1988. aastal.



laupäev, 1. mai 2021

Kevadpüha! Teeme ära! Volbriöö! 01.05.2021

 

Kevadpüha on Eesti riigipüha, mida peetakse 1. mail. Pühaga tähistatakse kevade saabumist. 1. mai kui kevadpüha kattub nii rahvusvahelise töörahvapühaga kui ka Eesti rahvakalendri volbripäevaga.

Teeme Ära 2+2 talgupäev 

Teeme Ära talgupäeva traditsioonilisel moel pidada ei saa. Koguneda ei saa, aga tegutsemisrõõmu ja ühistunnet vajame kõik üle Eestimaa. Seetõttu kutsume üles kõiki eestimaalasi korraldama sel kevadel oma isiklik talgupäev oma pere ringis, et ohutust tagades ja kevadtöid tehes pakkuda üksteisele hoolimist, õlatunnet ning koostegemise rõõmu. Üle-eestiline Teeme Ära 2+2 talgupäev toimub kehtivaid piiranguid ning 2+2 reeglit järgides traditsioonilisel ajal, maikuu esimesel laupäeval, 1. mail.





Volbriöö on öö vastu volbripäeva. Volbripäev on saanud nimetuse püha Walburga järgi, kelle mälestuspäev on 1. mail, ning volbriöö omakorda volbripäeva järgi. Volbriööl Walburgaga sisulist seost ei ole. Saksa folklooris seostatakse seda õhtut nõidade sabatiga Brockeni mäel.