neljapäev, 21. jaanuar 2021

Rahvusvaheline kallistamise päev 21.01.2021

Kallistamise päeva tähistatakse seetõttu, et julgustada kõiki sagedamini kallistama oma peret ja sõpru. Kallistus tugevdab immuunsüsteemi, vähendab stressi ja südamehaiguste riski. 

Unusta oma häbelikkus ja tagasihoidlikkus ning rõõmusta oma pereliikmeid, sõpru ja häid kolleege ühe korraliku kaisutusega!

1. Kallistamine on kõige universaalsem ravi kõikide haiguste vastu.
2. Kallistamine mõjub nii vererõhule kui vereringele.
3. Kallistus toob hea tuju.
4. Kallistamine ei röövi su väärtuslikku aega.
5. Kallistused hoiavad meid elus!
6. Poisid, keda kallistatakse, on targemad.
7. Kaisus magamine hoiab suhte korras.



kolmapäev, 6. jaanuar 2021

KOLMEKUNINGAPÄEV 06.01.2021

TÄNA ON KOLMEKUNINGAPÄEV: tähista seda jõulukuuse väljaviimisega.

 Algselt tähistati 6. jaanuaril Kristuse sünnipäeva. Legend räägib, et Kristuse leidsid taevas süttinud tähe järgi kolm Idamaa tarka. Pärast Kristuse sünnipäeva nihutamist jõuluajale sai 6. jaanuaril tavaks kolmekuningapäeva tähistamine.

Meie esivanemate traditsioonid ja uskumused selle päeva kohta.

Eesti rahvakalendris tähistas see jõuluaja lõppu, olles ühtlasi jõuluaja viimane püh. Sel päeval eestlased tõid veel õlgi tuppa, sõid pühade aja toite ja täitsid muid jõulukombeid. 

Kolmekuningapäev lõpetas talurahva jaoks jõulupühad. 6. jaanuaril oli mitmel pool Eestis (eriti Lääne-Eestis) kombeks käia külas, ka maskeeritult. Kõige sagedamini riietati ennast karuks, kureks või kolmeks kuningaks.

Päev lõpetas ka töökeelu, mis jõuludega kaasnes. Vanasti tohtis jõuluaja algusest kuni kolmekuningapäevani teha vaid hädapäraseid ja edasilükkamatuid töid, näiteks talitada loomi. Vokid olevat jõuluajal lausa ära peidetud olnud, sest ketramine oli üks tähtsamaid talviseid töid. Võib-olla seostub ketruskeeld oma ürgses algupäras kuidagimoodi ka päikesekultusega, sest et vokiratta liikumine meenutab päikeseratta ringlemist.

 Läbi aegade on kolmekuningapäev olnud oluline lastele - neil oli ju õigus jõuluehted ära korjata ning jõuluõunad ja -maiustused kuuse küljest ära süüa.

6. jaanuaril valati veel õnne ja üritati tulevikku näha. Mõnel pool nimetati kolmekuningapäeva isegi „kolmandateks jõuludeks“.

Vähemalt üks traditsioon kolmekuningapäeva kunagisest funktsioonist elab edasi ka tänapäeval: "head uut aastat" homme enam ei sobi öelda. 

6. jaanuaril viidi jõulu- ja näärikuused toast välja, linnades koguti nad kokku ja viidi metsa või põletati pidulikult. Põletamise komme on viimastel kümnenditel levinud ka Eesti linnadesse.